Zofona > Zofona Seoul > Stories: English and Dutch > Reisverslagen bezoekers > Addy, Aug 04

Addy, Aug 04


Addy, Aug 04Reisverhaal 2 van Addy

29 juli
Na lang twijfelen toch maar besloten om naar Seoul terug te komen. Het is voor mij de laatste kans om hier te komen. Volgend jaar wil ik naar Oklahoma om daar het Woody Guthrie festival te bezoeken. Een van de artiesten die daar op zal treden is Jimmy Lafave. En wie mij kent weet dat ik er alles aan doe om hem op te zien treden. En aansluitend een reis naar Korea is teveel voor mijn portemonnee. Tevens is het ook kraamvisite omdat 5 weken geleden Vibeke is geboren.Op het internet gezocht naar een goedkoop ticket maar uiteindelijk toch niet het goedkoopste ticket gekocht. Dus toch maar weer met de KLM rechtstreeks naar Seoul. Had goedkoper gekund maar aan die tickets zaten wat voorwaarden of je moest ergens overstappen. Heb de afweging gemaakt: ga je voor het geld of voor de snelste verbinding. Uiteindelijk is het wel een vlucht van tenminste 10 uur. Goedkoopste ticket was vanaf Brussel maar via Amsterdam. Dus eerst naar Brussel dan het vliegtuig naar Amsterdam en dan in hetzelfde vliegtuig als je in Nederland boekt. Waarom dit goedkoper is geen idee maar wel omslachtig. Andere mogelijkheid was via Parijs of ZŁrich maar dan moet je dus overstappen zodat de reis langer duurt. Een voordeel van het late boeken via het Internet is ook dat je via Internet kunt inchecken en zelf een stoel kunt uitzoeken. Het werd stoel 21K maar bleek in de praktijk niet de beste stoel. Rij 21 heeft alle beenruimte maar waar ik niet opgerekend had was dat de nooduitgang een ruimte in de deur heeft die uitsteekt naar binnen waarin iets zit. Geen idee wat. De beenruimte die ik dacht was er maar voor alleen mijn linkerbeen. Maar uiteindelijk viel het wel mee omdat ik mijn beide benen wel op de deur kon leggen en zodoende toch goed mijn benen kon strekken. Dus als ik ook vanuit Seoul via het Net kan inchecken kies ik voor stoel 21I. Een ander voordeel is dat je op Schiphol niet meer hoeft te wachten bij de incheckbalie en rechtstreeks kan doorlopen naar de bagagebalie en daar je bagage kan afgeven of als je weinig bagage bij je hebt meteen door de douane naar de gate. De reis naar Korea verliep voorspoedig, anders dan vorig jaar (toen vertraging), en we landen 15 minuten voor op het schema. Zoals vorig jaar stond Jitze me al op te wachten. Op weg naar huis geen drukte op de wegen en we waren rond 12 uur op de plaats van bestemming waar me zoals gewoonlijk een warm onthaal te wachten stond.

30 en 31 juli, 1 augustus
Aangezien er een tijdverschil met Korea is van 7 uur en de reis vanaf Zwolle naar Seoul ongeveer 15 uur duurt was het dus vrijdag 30 juli dat ik in Seoul was. Heb deze dagen niets bijzonders gedaan zaterdag en zondag een stukje gereden met Jitze en Yde en zaterdagavond met Jitze een stukje gelopen.

2 augustus
Ben vandaag naar de Technomarkt geweest. Dit is een 10 verdieping winkelcentrum waar ze vooral veel electronica verkopen en voor Koreaanse begrippen duur. Kocht hier 10 blanco cd's voor 3000 Won. Dezelfde cd's kan je ergens anders kopen voor rond 600 Won (zie later in verslag).

3 augustus
Het is me vanmorgen in de rug geschoten desondanks wel weggeweest. Maar toen ik terug was ging het goed mis. Lig sinds 16.00 uur op bed kan niets beginnen. Zoals het er nu voor staat heb ik er voorlopig veel last van.

4 augustus
Hele dag op bed heb behoorlijk last van mijn rug. Maar mijn gevoel zegt dat het geen hernia is maar dat een of andere zenuw een behoorlijke opdonder heeft gehad.

5 augustus
Het gaat een stuk beter maar toch bijna hele dag plat.

6 augustus
Vandaag weer een stuk beter maar toch nog niets gedaan.

7 augustus
Vanmorgen voor het eerst weer een stukje gewandeld. Jitze, Yde en ik zijn uiteindelijk bij de Dunkin' Donuts uitgekomen waar we wat gehaald hebben en met een taxi terug. 's Middags weer op bed gelegen. Heb nu voor het eerst naar de satelliet tv van Jitze gekeken. Niet veel keus maar de Noord Koreaanse tv kan behoorlijk rustgevend zijn. Zo saai. Dan valt de Nederlandse commerciŽlen wel mee. Maar toch behoorlijk last gehad van de rug. Maar ben 's avonds toch nog de stad even in geweest.

8 augustus
Gaat vandaag een stuk beter, ben bijna pijn vrij. Eind van de middag met de hele familie ergens gegeten.

9 augustus
Heb vandaag iets Koreaans gegeten "Laesie Goreng" en wat overbleef meegenomen in een "doggie bag". Het gaat nu heel goed wat mij ontzettend meevalt. Maar ben eind van de middag behoorlijk moe.

10 augustus
Vandaag naar de computermarkt geweest en Iteawon. Was van plan een mp3 speler te kopen maar kwam thuis met een extra batterij en geheugenkaartje voor mijn fototoestel. Hier kosten de cd's 600 Won. Op Itaewon wat T-shirts gekocht in de Nederlandse/Amerikaanse maat. Had gisteren 2 XXL shirts gekocht maar in de Koreaanse maat. Blijkt dus M voor Nederland te zijn. De huishoudelijk hulp. Lilly, was er erg blij mee. Het grote verschil in maten komt voor dat Iteawon voornamelijk bezocht wordt door de Amerikaanse soldaten die daar in de buurt gelegerd zijn.

11 augustus
De bedoeling was dat ik vandaag naar een van de paleizen in de stad zou gaan om daar het vervangen van de wacht te gaan zien. Ben ook in het paleis geweest, wat mij betreft meer een museum dan iets anders, maar heb het vervangen van de wacht gemist. Deze vervanging is meer voor de toeristen dus symbolisch. Maar ik heb geen horloge en wist op een gegeven ogenblik niet hoe laat het was. Maar ik heb een tijdsaanduiding op mijn fototoestel maar dat is Nederlandse tijd. Daar heb ik me even vergist en dacht dat het 14.52 plaatselijke tijd was en de vervanging zou om 14.00 uur plaats vinden. Dus ik ben er vanuit gegaan dat ik het gemist had. Ben daarom maar vertrokken. Ik was in het metrostation toen ik zag dat ik me een uur vergist had. Maar ik ben niet terug gegaan om er nog een stuk van te zien. Ik ben toen maar weer gaan lopen om de stad te verkennen en kijken of er nog nieuwe dingen voor mij waren. En die zijn er nog genoeg in Seoul. Kwam in een ondergronds winkelcentrum waar nog ouderwetse elpees worden verkocht. En wat blijkt een van de eerste elpees die ik in de handen had was de sound-track van de film "Karate KID 2". Was al een jaar op 16 opzoek naar deze elpee/cd dus je kunt begrijpen dat ik gelukkig was. Op deze elpee staat een nummer van Paul Rodgers zanger van Bad Company heb ook nog een elpee van Roden Crowell gekocht.

12 augustus
Vandaag naar het hoogste gebouw in Seoul geweest. Building 63. Het is een kantoren gebouw maar uiteraard ook voor toeristen geschikt. Diverse restaurants, een Imax bioscoop, een aquarium en natuurlijk een observatiedek. Het weer is warm, zeg maar heet, in Seoul en daardoor ook erg heiig. De film die werd vertoond in de Imax bioscoop ging over het opwarmen van de zee en wat daarvan de gevolgen waren voor de zee. De gevolgen van die opwarming zijn heel goed te zien bij de "koraal rifs". Veel van deze rifs zijn aan het afsterven mede door de opwerking maar ook door overbevissing.

13 augustus
Vandaag niet veel gedaan. Bij het opstaan al last van de rug en dat is niet echt overgegaan. Maar ben wel samen met Christien naar de ondergrondse winkels van woensdag geweest en heb daar nog een aantal LP's gekocht. 's Avonds met Christien en Jitze nog even uit geweest. Op een gegeven ogenblik zaten we op een terras waarvoor een Smart(een hele kleine auto) was geparkeerd. Volgens ons hadden de Koreanen nog nooit een Smart gezien. In de periode dat we daar hebben gezeten zijn er zeker 50 fotoís gemaakt van mensen die met die Smart op de foto wilden.

14 augustus
Vandaag de terugreis. Had een dag van te voren al een zitplaats uitgezocht. zelfde rij als op de heenvlucht maar nu stoel A. Dus veel beenruimte. Had 2 dagen eerder al Koreaanse Brufen gekocht voor de pijn. Mede hierdoor heb ik op de terugreis geen last van mijn rug gehad. Alles ging vlot. Bij de aankomst bij de gate kon ik meteen instappen, kon als een van de eersten uitstappen en had als een van de eersten ook mijn bagage. Stond dus om 16.30 uur al buiten de douane. Terwijl de officiŽle aankomst tijd 17.00 uur was. De terugreis was met extra rugwind een stuk sneller dan normaal. Hierdoor was ik om half zeven 's avonds thuis.

Bij deze wil ik Christien, Jitze, Yde, Vibeke en niet te vergeten Lilly bedanken voor de vakantie en bezorgdheid om mijn rug.

Ontzettend bedankt voor je komst Addy, het was weer erg gezellig. Je bent nu recordhouder met twee bezoeken
  © 2007 - 2024 zofona.com - Privacy Policy & Disclaimer