Zofona > Zofona Seoul > Stories: English and Dutch > Jos en Trees, 3 jaar Korea > verhalen 2002 > nr 11 sept. 2002

nr 11 sept. 2002


Maandbrief 20020901

Na de Worldcup

Een feestje was het en tot op heden nog zonder kater. De president, terwijl zijn zoons en zijn MDP partij zwaar onder vuur liggen, gunde het volk een extra vrije dag (voortaan iedere 4 jaar) om na te kunnen genieten van het succes. Hiddink en zijn assistenten hebben het land verlaten, overladen met cadeaux. Pim Verbeek heeft nog telefonisch van ons afscheid genomen. Het aantal TV herhalingen van de heldendaden neemt nu ook heel langzaam af. In de boekhandels en zelfs in de grote supermarkten liggen wel plotseling stapels boeken met de wijsheden van de grote Guus en er komen nu boeken over Nederland bij. Een daarvan is nu heel populair en geschreven door een Samsung medewerker die al 8 jaar in Nederland woont. Het schijnt een aardig beeld over ons land te geven en we moeten geregeld uitleg geven over de typische Nederlandse gewoontes die hem zijn opgevallen. Veel verbazing was er over de passage waarin de schrijver tevergeefs zijn haar probeert te laten knippen om 10 minuten voor sluitingstijd: geen kapper die hem nog wil helpen! Dit bestaat niet in Korea en waarschijnlijk niet in geheel Azie, waar de klant koning is en eigen gerief ondergeschikt lijkt. Totdat het grote geld lonkt en vele politieke en industriele machthebbers net zo graaien als elders.

DRL Presentations

In the last weeks before our holiday home leave I prepared two presentations for the group. One about the good old ULAS system. I analysed a few of their own measurements and the results made them curious and took their attention. I think that the analysis system will be used soon more widely. This can also improve the communication with landing experts in other parts of the company. The second was about the integrated design simulation method as used in Eindhoven that more and more is used in stead of making hardware prototypes. In my opinion, the combination of this design way with the fast prototyping capability in DRL will shorten the development time and improve the quality of the designs. Frans is the first to introduce and use the method for a new tube to be developed in DRL with PPD methods. I have the impression, maybe the illusion, that most of the group members could follow my lectures in English rather well. Possibly, I will end next presentation with a written test….to test this hypothesis. Anyway, my colleagues envy me a lot because of my long holiday and I promised them to show my pictures afterwards.

Dabu-dong

In 1950, het eerste jaar van de Koreaanse oorlog veroverden de Noord-Koreanen in korte tijd een groot deel van Zuid-Korea, maar ze kwamen tot stilstand in de buurt van Gumi aan de rand van de rivier de Nakdong-gang. In augustus van dat jaar werden door beide strijdende partijen vele vruchteloze pogingen gedaan om door te breken bij een strategisch gelegen berg bij Dabu-dong in Waegwan, tussen Gumi en Daegu. Er schijnen in die maand meer dan 20.000 Koreanen (noord en zuid) te zijn omgekomen. De strijd eindigde, toen generaal McArthur na een gewaagde maar succesvolle landing in Incheon bij Seoul de Noord-Koreanen kon afsnijden en van achteren kon aanvallen. In Dabu-dong is in het jaar 2000 ter gelegenheid van de 50ste herdenkingsdag een mooi museum ingericht, maar ook een wandeling uitgezet over de hele bergrug met op iedere top een beschrijving van de vroegere aangrijpende gebeurtenissen. Deze wandeltocht hebben Frans en ik gemaakt zonder van tevoren te vermoeden hoe interessant maar vooral hoe zwaar die was! De berg is maximaal 835m hoog en eenmaal boven loop je over de rug van het ene topje naar het andere door een dicht bos over rotsen. Af en toe kun je zowel naar het noorden en het zuiden kijken (niet voor niets een strategische plek). Onderweg een heel mooie flora (meerdere soorten oranje, rode en gele lelies, wintergroen, Astilbe, witte vlinderstruiken, blauwe rand-Hortensia) en aparte vlindersoorten, waaronder een zeer mooie 20cm grote Papilio Maackii, zo n ding dat ze opzetten achter glas. Uiteindelijk kwamen we ruim 5 uur na ons vertrek in Gumi terug, snakkend naar een lekkere douche.

Seoul, Japanse kunst en een Anatomische les.

Na een tip van Arend en Nathalie zijn we weer eens met zijn zessen naar Seoul gereisd voor een bijzondere tentoonstelling over oude Japanse kunst in het Nationaal museum in het kader van de gezamenlijke organisatie van de Worldcup. Een paar hele mooie stukken gezien, maar het was een betrekkelijk kleine thema expositie. Ook het nationaal museum heeft niet veel meer dan we al in Gyeongju, Daegu, Gongju en Buyeo gezien hadden, dus hadden we tijd voor meer. Wij kozen voor -Body Worlds- (Körperwelten), de in Europa enigszins omstreden anatomische tentoonstelling van echte menselijke (en dierlijke) lichamen, geprepareerd door Prof. Gunther von Hagen. Door een techniek, genaamd -Plastination-, worden de lichamen na het prepareren zodanig geimpregneerd dat alle onderdelen, ook bloedvaten en zenuwbanen, duidelijk zichtbaar gemaakt kunnen worden. Complete lichamen, waarvan bijvoorbeeld alle onderdelen zijn verwijderd op de spieren na, kunnen daardoor rechtop blijven staan, omdat het geheel hard wordt. Anatomische details zoals in deze tentoonstelling hebben we zelf nog nooit gezien. Het is een heel grote tentoonstelling, ruim opgezet met aangenaam veel groene planten en veel licht, zodat de sfeer in het geheel niet luguber is. Opvallend was het grote aantal kinderen dat met hun ouders kwam kijken en ik heb gebiologeerd staan kijken naar de onverhulde voorlichting die een vader aan zijn zoontje gaf aan de hand van een opengesneden vrouwelijk specimen. Ik hoop dat de jongen later prettiger fantasieen zal hebben, wanneer hij de theorie in praktijk brengt…

Astronomische kaart

In de vorige maandbrief heb ik melding gemaakt van de astronomische kaart in de tentoonstellingsruimte onder de Boeddha bij de Beopju-sa (tempel). Welnu, het grote toeval wilde dat we een kopie ervan tegenkwamen in een apart zaaltje in hetzelfde Science museum waar ook die anatomische tentoonstelling werd gehouden.Deze keer stond er wel een beschrijving bij (in het Koreaans) die ik zorgvuldig heb overgeschreven (tot grote verbazing van andere bezoekers) voor nader onderzoek De kaart stamt uit 1742 en is door een Koreaan gemaakt aan de hand en met hulp van een wetenschappelijke Jezuietenpater Ignatius Kögler die zich toen in Peking bevond. Bijzonder was namelijk dat ook het zuidelijk halfrond zichtbaar was (voor het eerst in Korea). Na wat zoeken op het internet bleek dat die Kögler o.a correspondeerde met een collega missionaris in Zuid-Amerika. Kortom, ik ben zeer blij de herkomst te hebben gevonden en probeer nu via internet nog meer gegevens te vinden. Op een heel recente internationale conferentie over antieke astronomie blijkt ene professor Nah er bijzonderheden over te hebben verteld, maar hij heeft nog niet gereageerd op mijn nogal brutale e-mail verzoek om meer gegevens. Wie weet komt er nog een vervolg.

Naar Daejeon op Constitution day

De donderdag voor ons vertrek was Je Hon Jeol (grondwetsdag) een vrije dag waarop we naar Daejeon zijn gegaan voor een wandeling samen met de familie Song. Als cadeautjes hadden we een verzameling fruit meegenomen en Jee-hyeon liet ons haar prachtige nieuwe schilderij zien: gele narcissen op een warme rode achtergrond. Het kleurgebruik sprak me zeer aan en ik moest me ervan weerhouden te vragen of ik het zou kunnen kopen… De wandeling ging naar de Donghak-sa (tempel) en een waterval in het Gyeryong-san (gebergte). Vochtig warm en veel water in het bergriviertje waarin veel ouders met hun kinderen zaten te spelen. Onderweg werden we trots voorgesteld aan haar vroegere Highschool lerares, een inmiddels befaamde kunstenares die met haar man aan de rivier aan het schilderen was. Overigens moet je wel bedenken dat de conversatie met de familie helaas erg moeizaam blijft vanwege de taal. Gezamenlijke uitjes gaan echter heel goed omdat er veel te zien is, waar niet veel woorden voor nodig zijn. Terug in Daejeon gingen we samen met dochter Lucy eerst naar een Italiaans restaurant voor een echte pizza en daarna naar een voorstelling van de (ook internationaal) bekende groep -Nanta-. Vier performers drummen erop los met allerlei huishoudelijke instrumenten als keukenmessen op potten en pannen op fornuizen en hakblokken. De ritmes die ze gebruiken zijn afgeleid van de traditionele Samulnori (boeren orkestje met 4 traditionele instrumenten die je tijdens festivals overal hoort en ziet). Aardige (gratis) voorstelling naar aanleiding van de opening van de nieuwe ijshal (in de ijshal!).

Franse wijn, kaas en … Varsseveld

De 20ste juli zijn we na 10 maanden voor een vakantie naar Nederland vertrokken. Heel prettige bezoeken gebracht (hartelijk dank voor jullie gastvrijheid), waarbij het resultaat van deze maandverslagen ook duidelijk werd: iets nieuws over Korea konden we nauwelijks meer kwijt: jullie wisten het allemaal al! Onbegrijpelijk hoe snel we ons weer aanpasten aan Nederland, wat lag Gumi ineens weer verschrikkelijk ver weg. Ons Westfalia Joker kampeerbusje stond ook voor ons klaar en de rest van de vakantie hebben we er vele duizenden kilometers mee afgelegd en hebben we ons heerlijk kunnen ontspannen tijdens lange Alpen wandelingen.Eindelijk ook weer genoten van een overmaat aan Franse kaas en (te) veel wijn. Op een van de laatste dagen in Nederland tijdens een rondtocht via Haarlem, Oudega (Fr.), Nijverdal en Hengelo terug naar Eindhoven zijn we toch even langs de bedevaartplaats Varsseveld gereden. De enthousiaste plaatselijke reactie op het gebeuren was natuurlijk niet meer zo verrassend voor ons, maar de neringdoenden en de VVV onder leiding van de burgemeester hadden er echt iets van gemaakt, genoeg voor een leuk videofilmpje voor m n collega s in Gumi. Een oudere dame van in de 70 vertelde ons dat ze volgend jaar met haar zoon Zuid-Korea wilde gaan bezoeken. Wie had zoiets ooit kunnen bedenken. Overigens pas op Schiphol in de vertrekhal tussen de Koreanen voelden we ons ineens weer inwoner van Korea worden: een plotseling sterk gevoel van herkenning!

Weer thuis

Terug in Gumi bleek het te regenen. De week ervoor zelfs bijna continue en hevig tot 300mm aan toe. Overstromingen in het zuidoosten en net als in Europa tientallen mensen verdronken. De vredige Nakdong-gang bleek nu een zeer brede rivier die over de parkeerplaats stroomde en het m n collega s onmogelijk maakte per auto naar het werk te komen (dan maar met de bus). De ergste regen was precies tijdens hun 4-daagse vakantie gevallen, dus ook daarom was men niet erg blij. De enkeling die gekozen had voor een verblijf in een hotspring resort kon nog met genoegen naar zijn vakantie terugkijken, anderen hadden slechts binnengezeten, geslapen en regen gezien. En dan kom ik met m n vakantiefoto s uit Europa terug. -Dat zal ze leren tevreden te zijn met slechts 4 vrije dagen-, wist Frans te bedenken, maar ik herinner me ook Nederlanders die hun hele (veel langere) vakantie in het water hadden zien vallen vanwege het -bungalowtentenweer in Vrouwenpolder-. Kortom het weer is hier ook van slag al is het niet zo erg als in centraal-Europa en China.Tijdens de groepsvergadering kreeg ik de gelegenheid ons 3 minuten filmpje over Varsseveld te vertonen, wat door m n collega s uiteraard zeer gewaardeerd werd.

Housewarming party

Onze Koreaanse lerares Jee-yeong nodigde ons uit voor een Jibteuree (housewarming party), waar we kennis maakten met enkele LG.Philips collega s die Engelse les van haar krijgen. Er waren 2 vrouwen bij, zodat we deze keer eens een gezelschap hadden met een evenwichtige man-vrouw getalsverhouding. Vergelijking van Nederlandse en Koreaanse gewoonten is dan een onuitputtelijke bron voor een geanimeerde conversatie. De collega s van haar man waren ondertussen in andere kamers hevig aan het kaarten, waarbij flinke stapeltjes van 10.000 Won biljetten van eigenaar verwisselden. Dit is meer het standaard patroon bij een Jibteuree: eerst veel eten en drinken en dan om (veel) geld kaarten!

Onafhankelijkheidsdag (Gwangbok jeol)

De 15de augustus viert Korea de bevrijding van de Japanners in 1945. Dit is uiteraard een vrije dag maar omdat het nog steeds regende en wij nog niet helemaal van de jetlag bekomen waren, hebben we geen pogingen gedaan om Korea nog beter te leren kennen, maar (te) lang uitgeslapen en voor de afwisseling weer eens pianogespeeld en gelezen.

Seoul Hamelclub

Voor de zaterdag daarop hadden we een uitnodiging voor een party met de Nederlandse Hamel-club in Seoul. Het werd gehouden in de basement van een hooggelegen appartement Mountain View in de foreigners-wijk Itaewon en het was nog leuk ook! Wij (met de 2 andere stellen) zijn de enige leden van de club die niet uit Seoul komen en daarom hadden we geen gebrek aan belangstelling. Men beweerde er overigens dat het vanuit Seoul in het weekend vaak heel moeilijk is om er met eigen auto tussenuit te gaan. Door de lange files kost het vaak uren om de stad uit te komen, waardoor de interesse om zoiets te doen vrij gering is. In Seoul is trouwens genoeg te beleven, waardoor zo n grote stad voor velen een wereld op zichzelf kan blijven en de provincie wereldvreemd. Ook van trein en bus (voorwaar uitstekend georganiseerd en comfortabel) blijken ze nauwelijks gebruik te maken. Uiteraard hebben we een stel van hen uitgenodigd om eens bij de provinciaaltjes in Gumi te komen kijken.

Noord-Zuid onderhandelingen

Tot veler verrassing bleek de economische nood in Noord-Korea zover te zijn gestegen dat het onbestaanbare gebeurde: Noord-Korea maakte zijn excuses voor het tot zinken brengen van een Zuid-Koreaans patrouilleschip (ik moet hier onwillekeurig aan een opzettelijke opeenvolging van gebeurtenissen denken, maar dat doet er hier niet toe). De Amerikanen hebben hun offensief van beschuldigingen aan het adres van Pyongyang (de hoofdstad van Noord-Korea) opgevoerd en blijven zonder nadere bewijzen herhalen dat ze tot de as van het kwaad behoren en raketten, nucleair en biologisch wapentuig aan andere schurkenstaten verkopen. Het baat niet, want de besprekingen blijken soepeltjes te verlopen en de Trans-Siberische spoorweg zal al het eind van dit jaar (!) Zuid-Korea verbinden met Europa. Ook komen er eind september 650 Noord-Koreanen (waaronder 300 atleten) naar de Asian Games (de Aziatische -Olympische- spelen) in Busan. De huidige regering met de Millennium Democratische Partij van Kim Dae-jeong doet er alles aan om zoveel mogelijk politieke munt uit het gebeuren te slaan, want het gaat zeer slecht met de partij en men vreest voor de komende presidentsverkiezingen in december. Volgende maand zal ik proberen wat meer bijzonderheden over deze toestanden te vertellen. Zuid-Korea staat grote veranderingen op allerlei gebied te wachten.

Typhoon Rusa

Tenslotte het actuele nieuws: de typhoon Rusa is gisteren recht over Korea heen gegaan. Dit is de tweede typhoon die dit jaar het vaste land van Korea bereikt (gemiddeld zijn er 2 á 3 tussen juli en september). Afgezien van de regen hebben we er nauwelijks iets gemerkt, omdat ons appartement precies in de luwte ligt van de heuvel waar we tegenaan zijn gebouwd. Echter, Rusa heeft wel degelijk vreselijk huisgehouden op andere plaatsen.De regenhoeveelheden waren onvoorstelbaar: in Gangneung, in het uiterste noordoosten aan de voet van een hoge bergketen is 900 mm/m² water gevallen, evenveel als in Nederland in een jaar. In de rest van het land tussen de 100 en 500mm. Hier ongeveer 200. En dat gepaard aan hoge windsnelheden zodat er flinke schade is. Uiteraard de nodige bomen, kranen, bakstenen spouwmuren, reclameborden, etc., maar vooral overstromingen waarbij weer veel huizen, auto s ed. onder water zijn komen te staan. Op TV komen de slachtoffers tamelijk gelaten over. Ze vertellen hun verhaal zonder zichtbare emotie, maar van vele boeren is de oogst totaal verwoest.Een opvallende schade is de verwoesting van het kunststofdak van het ons bekende wereldcupstadium in Seogwipo op Jeju-do (we zijn daar vorig jaar met de kinderen geweest) kennelijk niet (meer) bestand tegen de sterke windvlagen van een typhoon, waar het eiland toch wel vaker last van heeft. Een gevolg voor ons was al dat Frans vanmorgen niet per vliegtuig, maar met de bus van Daegu naar Seoul is gegaan. Hij vertelde per telefoon dat de snelweg tot Daejeon was afgesloten en dat de bus een lange omweg heeft moeten maken over provinciale wegen. Rusa is nu verdwenen, maar de schade moet nu worden gerepareerd, terwijl er alweer een volgende kandidaat typhoon onderweg is.

Dit was het voor deze keer,

Groeten van Jos en Trees
  © 2007 - 2024 zofona.com - Privacy Policy & Disclaimer