Zofona > Zofona Seoul > Stories: English and Dutch > Jos en Trees, 3 jaar Korea > verhalen 2003 > nr 15 januari 2003

nr 15 januari 2003


Maandbrief 2003-01-01

Het is midwinter nu, met ochtend temperaturen flink onder nul. Meestal is het echter stralend helder met een hoogstaande zon, zodat het s middags zeker uit de wind aangenaam warm is.Enkele dagen per week waait het flink uit het Noord-Westen (Mongolie en Siberie) en dan voelt het erg koud aan, zoals in Nederland met NO wind en zonnig weer.
De toeristische uitjes in Korea waren deze maand beperkt, maar vanwege een reis naar Europa vlak voor Kerst, waar ook Trees mee was, was er toch weer veel te beleven.

Device Research Laboratory

After some initial hick-ups the temperature in our office is now rather stable at about 25 C, but the humidity is still rather low. Because of a large part of the office became empty by the move of some groups to another place, a relocation took place. My office is not anymore at the hottest place in the center of the room, but more comfortable in a corner close to the window, where the winter sun is shining! It is really amazing to see the speed of such a big relocation where more than 50 people had to move to another place, the old offices had to disappear, two new walls had to be build, new rooms had to be refurbished and 6 Helmholtz cages had to be relocated. All this work took place in a couple of days. The removal of 50 people took half a day in total. Only the telephone lines were reconnected one day later. I heard about this relocation 2 days before, no preparation was asked nor needed. In comparison with my former experiences in PPD this was light-years different. However, I have to admit that later in the month I was happily surprised to see that also in PPD a major relocation had taken place in a relatively short time (within a year), after the preparations that started a few years ago…. At the year-end several events took place. One of them was the presentation of the Best Practices (presence was required for all and a dinner was prepared afterwards) in the Wedding Hall of the Century Hotel. The themes were 6 sigma and SuperA projects (kind of Business Excellence projects). The winning teams received relatively large amounts of money (1 to 3 million Won, which is about 2500 Euro). It is good to know that also one of our Expats was among the winners, although he could not attend the event. One of the successful projects this year was the development project of the tube that I have to implement now all over the world. This project won the local Excellence Olympics (a worldwide LPD event; the winners can attend the global presentation in Hong Kong) and received also a price in this Best Practice event. As usual, a large part of the received money will go to the Group to pay for dinner and soju. To celebrate the year s end my group organized a special dinner at Friday evening. I was happy to find out that also Trees was invited, but we were warned about the mainly Korean character of the event. In fact it was a real joyful evening with a delicious raw fish dinner and a lot of soju, but although several colleagues became drunk, the atmosphere continued to be very friendly. For some of them the whole weekend was needed to get sober again…

Bezoekers

Deze maand weer een flink aantal bezoekers uit Eindhoven. Voor de gelegenheid kregen we tot onze vreugde heerlijke speculaas, pepernoten, chocolade letters, marsepein en ander lekkers uit Nederland. Kijk, dat vinden we nu leuk!Vermeldenswaard was de driedaagse cursus die een Eindhovense collega heeft gegeven voor een enthousiaste groep van zeker 15 Koreanen over de Eindhovense kennis op het gebied van beeldbuis uitlijning. Hij was voor het eerst in Korea en zal binnenkort met pensioen gaan. Zoals bij zovele Europeanen was dit bezoek voor hem een eye-opener en ging hij met een plezierig gevoel en een veel te groot cadeau naar huis. Bezoekers geven ook altijd weer kans om nieuwe restaurants uit te proberen. Zo hebben we ditmaal eens het eten in het traditioneel Koreaanse eethuis tegenover ons appartement geproefd: inderdaad, tongstrelend! Na een tweedaagse workshop over de toekomst van onze ontwikkelorganisatie, was er een middag over waarin ik drie bezoekers op verzoek heb meegenomen naar de Jikji-sa (tempel) in de buurt van Gimcheon.Een rustgevende wandeling met prachtig vriesweer, weinig andere bezoekers, vogelgeluiden en een Engels sprekende Boeddhiste die spontaan uitleg begon te geven. Een van de drie gaf te kennen enige tijd als monnik te willen leven. We hebben dat onthouden voor de volgende keer! Een theeceremonie na afloop was geheel in stijl en benadrukte nog eens de serene sfeer die hier heerste, ver van de opgewondenheid van stad en werk.

Tentoonstelling Koreaans schilderen

Eindelijk was het dan zover: de lerares van de schilderklas van Trees bepaalde welke werken uiteindelijk tentoongesteld mochten worden. Nadat de keus was gemaakt tekende ze er een Chinese spreuk op. Degenen die een stempel hadden drukten er vervolgens hun teken op. Bij Trees ging er prompt iets mis. Uitgerekend op haar mooiste werk maakte de lerares een schrijffout, zodat uiteindelijk de tweede keus op de tentoonstelling kwam te hangen (ze was daar uiteraard niet blij om). Vervolgens werd een groepsfoto gemaakt en enkele dagen later ging de hele klas samen eten. De opening vond plaats tijdens onze afwezigheid, maar we zijn later in de bibliotheek in Hyeonggok-dong gaan kijken hoe het er afgewerkt en ingeplakt bij hing. Toch wel aardig zoiets. Ik denk dat Trees nu ook het tweede deel gaat doen (de cursus bestaat uit 4 delen: orchidee, bamboe, chrysant en pruimenbloesem als symbolen voor lente, zomer, herfst en winter).

To Hawaii or not to Hawaii

We hadden het plan opgevat om dit jaar rond Kerst naar het exotische Hawaii te gaan om daar te zonnen, te snorkelen, de vulkanen en walvissen te bekijken, etc. Enkelen dagen na boeking van de vlucht, kreeg ik echter te horen dat ik onze baas mocht vergezellen op fabrieksbezoek in Europa, net voor de geplande vakantie. Door de Europese reis te verlengen met wat vakantiedagen en voor Trees een extra ticket te kopen hebben we van de nood een deugd gemaakt en enkele van jullie nog even kunnen bezoeken. Hawaii bewaren we voor een volgende keer!

Even naar Europa

Een verrassing was het en daardoor ook erg leuk. Eerst een bezoek met mijn baas aan Dreux via Parijs (we reden over de feestelijk verlichte Champs Elyssees) en toen aan Newport (Wales) waar ons een bijna echt Koreaans diner werd aangeboden door het Koreaanse management daar. Vriendschappen kunnen Koreanen kennelijk alleen met echte soju beklinken. Het is overigens opvallend dat verreweg de meeste Koreanen in het buitenland de veilige weg kiezen en als het maar enigszins kan een Koreaans restaurant opzoeken. De vier jaar oude fabriek staat tegenover een gigantisch gebouw van het noodleidende Hynix dat vanaf de voltooiing altijd heeft leeggestaan. Beide fabrieken zijn gebouwd met flinke locale subsidies. De dagen erna heb ik op mijn oude stek in Eindhoven doorgebracht: van s morgens tot s avonds bijpraten met zo n beetje iedereen. Buitengewoon prettig en ook nodig om van dichtbij de stemming en de gevoelens van mijn collega s in Eindhoven te ervaren. Ik merkte dat het voor een brugfunctie noodzakelijk is om af en toe de thuisbasis te bezoeken. Trees vermaakte zich ondertussen buitengewoon met winkelen in Eindhoven (de nieuw gekochte koffer bleek aan het eind tot de rand gevuld). Inclusief het weekend hadden we bijna vier dagen gepland voor familiebezoek, maar er was ook tijd voor onszelf en we hebben een heerlijke strand en duinwandeling kunnen maken nabij het Bloemendaalse strand. De laatste dag zijn we Bas zijn prachtige zeiljachtje gaan bekijken dat de winter in Lelystad door moet brengen.
Op Kerstavond terug naar huis was een beetje teleurstellend wat KLM service betreft. Het vliegtuig had een storing zodat we pas na 3,5 uur weg konden in een vervangend toestel. Alle Kerstversiering was wegversoberd op een paar kleurig flikkerende broches bij de stewardessen na. Wel konden we verhuizen naar business class stoelen (het toestel was vrij leeg), maar van champagne of zoiets was ook na voorzichtig informeren geen sprake. Tot onze verbazing ontmoetten we in het zelfde toestel de saxofoon spelende Koreaan die ons begin 2001 de allereerste Koreaans taallessen had gegeven! Hij kon inmiddels aardig rondkomen met het begeleiden van Koreaanse reisgezelschappen door Nederland; nog steeds een booming business na de Worldcup. Het toestel van Korean Air naar Daegu had wel kerstversiering en ook de drinkbekertjes waren bedrukt met kerstboompjes. Op het vliegveld kregen we bonbons uitgereikt door een Kerstman, kortom, uiterlijk leek het hier in Korea meer op Kerst dan in Nederland!

Birdwatching

Als het even meezit ga ik nu ieder weekend een keer vogels kijken gewapend met de nieuwe telescoop en mijn digitale camera. De combinatie van beide maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze goede kwaliteit foto s met gigantische vergrotingen te maken van vogels op grote afstand. Hiervoor is zelfs het woord digi-birding uitgevonden. Het idee is de camera a-focaal te gebruiken. Hierbij gebruik je niet op klassieke wijze alleen het 60mm telescoopobjectief als telelens, maar de complete telescoop inclusief (zoom)oculair. De uittredende evenwijdige lichtbundel vang je dan op met de digitale camera inclusief objectief (zoals je met je oog kijkt). Met een oculairvergroting van 20 tot 40 keer (zoom kan tot 60x overigens) krijg je een vergelijkbare brandpuntsafstand van 1 tot 3 meter. En dat met voldoende lichtsterkte (belichtingstijden van 1/250 bij zonlicht). Vanwege de uitstekende optische kwaliteit van de telescoop en de autofocus van de camera zijn veel foto s ook mooi scherp. Ik maak ze nog uit de hand. Daarvoor moet het dus wel zonnig zijn om niet teveel bewegingsonscherpte te krijgen (ik ben nog aan het studeren op een goede en handige bevestiging). Als je vergelijkbare foto s wilt maken met een klassieke kleinbeeldcamera praat je over gigantische en zeer kostbare telelenzen. Het geheim is de lichtgevoelige beeldchip van de digitale camera die veel kleiner is dan een kleinbeeld negatief. De kleinste vogeltjes op een verre telefoondraad krijg ik nu in volle kleuren en mooi scherp in beeld.Hoe dichterbij hoe beter echter (de luchttrillingen maken verre tele-opnames natuurlijk snel onscherp). Dit fotograferen maakt het vogels kijken dus extra leuk en vanwege het meestal mooie weer gaat Trees vaak mee om van de natuur te genieten.

De nieuwe president

Tijdens de verkiezingen waren we zelf in Nederland, zodat we de sfeer niet hebben kunnen meemaken. Uiteindelijk heeft de liberaal Roh Moo-hyun gewonnen. Onderstaande dames hebben er ook tijdens een regenbui flink hun best voorgedaan!Enkele dagen voor de verkiezingen deed Roh een tactische zet door te dreigen de overeenkomst met de Amerikanen op de helling te zetten. Dit leverde hem uiteindelijk veel (jongeren) stemmen op vanwege het huidige negatieve sentiment jegens Amerika. Zijn kersverse pro-Amerikaanse coalitiepartner, de voetbalvoorzitter Chung Mong-yoon schrok daar echter zo van dat ie zich terugtrok en daarmee de strijd in een keer weer opengooide. De kandidaat van de Millennium Democratic Party (MDP) heeft dus gewonnen. Hoewel het parlement nog een conservatieve meerderheid heeft, ziet het er nu dus naar uit dat de democratisering, de bedrijfshervormingen, de vakbondsinvloed en de ontwikkeling van de verhouding tot Noord-Korea in een versneld tempo zullen doorgaan. Gevestigde lieden, zeker die van boven de veertig, vertrouwen deze ontwikkeling echter niet. Zij hebben voornamelijk op de doorgewinterde conservatief Lee Hoi-chang gestemd.

Astronomische kaart deel 3

In de maandbrieven van 1 juli en 1 september heb ik al melding gemaakt van een mooie antieke sterrenkaart die we bij de Beopju-sa (tempel) hebben gezien en waarvan ik de geschiedenis probeer te achterhalen. Tijdens mijn bezoek aan Haarlem kreeg het verhaal ineens weer een vervolg! Mijn inmiddels hooggeleerde broer heeft namelijk een collega op het Amsterdamse sterrenkundige instituut die zich voor antieke astronomie interesseert en deze kent de Koreaanse professor Nah Il-seong, die er alles vanaf weet, persoonlijk. Via deze Amsterdamse omweg probeer ik nu met hem in kontact te komen. Ik weet inmiddels dat er een mooi museum door hem is ingericht met zo n 150 antieke astronomische relicten (kaarten, kijkers, astrolabia etc.) en dat het museum hier niet ver vandaan ligt. Jullie kunnen nu dus een deel 4 verwachten!

Oud en Nieuw

In Gumi is op straat niet veel te merken van de jaarovergang. De feestjes spelen zich waarschijnlijk af in kroegen en niet op straat. Vuurwerk is er in het geheel niet. Alle zes Nederlanders in Gumi hadden zich voor een traditioneel Oud en Nieuw verzameld in Areumdaun Jib met zelfgebakken oliebollen, verrukkelijke minestronesoep, een mooi opgemaakte huzarensalade, Tiramisu de la casa en natuurlijk bisschopswijn. Zelfs enkele vuurpijlen stonden klaar om het nieuwe jaar in te wijden! In plaats van Freek de Jonge vermaakten we ons met de Hawaii video s van onze vrienden. Ook daar viel heel erg veel mee te lachen. Op het moment supreme, de capsule was net los van de Champagnefles, ging de telefoon. Een Nieuwjaarsgroet van dochterlief uit Parijs! Ze was, avontuurlijk als ze is, in ons kampeerbusje met haar vriend naar het Bois de Boulogne gereden. Hierna knalde de kurk en vielen we in elkaars armen: 2003 is begonnen, hier in Azie het jaar van het Schaap. Onze gillende en knallende vuuurpijlen verscheurden daarna het doodstille Gumi: laat dit een goed jaar worden voor ons allemaal!Wij wensen jullie een heel gelukkig 2003!

Gumi, 1 januari 2003
Jos en Trees Henrichs
  © 2007 - 2024 zofona.com - Privacy Policy & Disclaimer