Zofona > Zofona Seoul > Stories: English and Dutch > Jos en Trees, 3 jaar Korea > verhalen 2003 > nr 25 dec. 2003

nr 25 dec. 2003


Maandbrief 2003-12-01

In het begin van de maand zagen we de mooiste herfstkleuren en nu, aan het eind, is alles weer dor en bruin.De meeste tijd was dit echter wel onder een stralend blauwe hemel: dat is normaal in de maand November. De najaarstrek is voorbij en veel vogels zijn bij de rivieren en sommige meren neergestreken om te overwinteren. In DRL is weer een betrekkelijk normaal leven begonnen met nog strengere targets voor volgend jaar. De Eindhovense projectgroep is hier een week geweest om een serieus begin te maken met het samenwerkingsproject. Zelf had ik de eer de hoofdprijs te winnen in DRL met het project waar ik vanaf eind vorig jaar verantwoordelijk voor was. Dat gaf niet alleen een geldprijs voor de hele groep maar ook een onverwachte reis naar Eindhoven voor de D&E finale met een reisje naar Bangkok in het vooruitzicht.

DRL

My work in DRL is more and more connected with the new cooperation project with Eindhoven. I have to admit that this is for me a really satisfying activity, because I can use my newly obtained ability to understand both parties way of thinking and working. To my pleasure, all the involved engineers in both locations behave extremely positive to make the best of it. The adaptation and understanding for each other s position looks sometimes even a bit exaggerated. On the other hand, many not-involved people in Gumi have some question marks about the way of working of Eindhoven. In this project a lot of simulation is necessary before the actual project start. In Gumi it is normal to start immediately with prototypes and activities to improve these first samples.

Herfstkleuren

Vorige maand beloofde ik wat herfstfoto s. Ik maakte ze in het Palgong berggebied ten Noorden van Daegu en bij Mungyeong dat in het uiterste noorden van onze provincie Gyeongsangbuk-do ligt. Speciale esdoorns zijn daar aangeplant die in de herfst de meest onwaarschijnlijke kleuren aannemen.Vooral in zonnig weer met een heldere lucht weet je niet wat je ziet en veel mensen gaan dan ook op pad om ervan te genieten.
Deze kleuren heb ik in Nederland alleen op enkele plaatsen in parken gezien. Hier zijn ze op sommige plaatsen massaal aanwezig.

Een andere boomsoort met een helder gele herfstkleur, is de overal aangeplante Ginkgo boom. Vele wegen en lanen (ook de weg voor ons huis) zijn omzoomt met Ginkgo s, die begin november op zijn mooist zijn. Misschien weten jullie dat de vrouwelijke boom (slechts hier en daar te vinden) vol hangt met op kersen lijkende gele vruchten en dat deze vruchten ongelofelijk smerig stinken als ze rijp zijn en uit de boom vallen. Dat is dus de keerzijde.Langs de rivier

Meerdere keren zijn we deze maand naar de rivier gereden waar de kraanvogels langskomen. Trees had het geluk ze te zien toen ze daar in haar eentje op een doordeweekse middag ging kijken. Ook kreeg ze een kop koffie aangeboden van de mannen daar. Wij beiden horen inmiddels tot de vaste kern van kijkers en altijd worden we vriendelijk begroet door andere doorgewinterde vogelaars. De koffie komt dan van een Tabang (koffiehuis dat koffie rond laat brengen door mooie dames die desgewenst tegen betaling ook andere diensten kunnen leveren).
Langs de rivier groeit ook een prachtige rietsoort (die je overal in Korea ziet overigens).

Vooral bij wat wind en met tegenlicht schitteren de pluimen je tegemoet als je daar loopt. Tijdens zo n wandeling hebben we ook de voetsporen gevonden van de groep kraanvogels die daar enkele dagen eerder waren neergestreken. Inmiddels zijn we ook allemaal op de landelijke TV te zien geweest. Arend met een interview en wij turend naar de vogels.In de kantine zie ik anderen wel eens naar me wijzen en dan vertellen ze aan elkaar dat ze me op TV gezien hebben. De beroemde professor waarmee ik op de foto mocht, blijkt inderdaad grote faam te hebben. Ik ben nog geen Koreaan tegengekomen die hem niet onmiddellijk herkende!

De Excellence Olympics

Ieder jaar organiseert ons bedrijf een interne competitie voor het meest succesvolle project. De 12 finalisten van de locale competities strijden dan voor de hoogste eer op een aantrekkelijk locatie, dit jaar in Bangkok. Eind vorig jaar kreeg ik de leiding van een interessant project dat dit jaar tot goede resultaten heeft geleid en ons team besloot aan de competitie mee te doen. Daarvoor moest ik een presentatie houden met daarin wat we geleerd hadden voor de toekomst, maar vooral wat ons bedrijf er aan verdiend had of ging verdienen. Dat laatste telt natuurlijk heel zwaar in deze moeilijke tijden en mede daardoor zou ik een redelijk kans kunnen maken. Uiteindelijk, met een presentatie die we op het laatste moment nog wat hadden opgeknapt, wist ik de jury te overtuigen en wonnen we de locale hoofdprijs! Een stapel van 200 briefjes van 10.000 won was m n deel (zo n 1600 Euro), onmiddellijk te overhandigen aan de kassier van onze groep! Uiteraard gingen we dezelfde dag nog naar een restaurant waar we een (klein) deel van dit enorme bedrag in geroosterd vlees en drank omzetten. Ook Trees had ik voor deze schranspartij uitgenodigd, per slot van rekening was zij de vrouw achter het succes, nietwaar? Een ander bijzonder aspect van de locale overwinning bleek de afvaardiging naar Eindhoven voor de strijd om een plaats naar Bangkok te zijn: ik moest naar Eindhoven, tot mijn vreugde en totaal onverwacht!

The New Cooperation Project

After last month s visit of 10 Eindhoven colleagues, the work has been started in order to make this extremely difficult project happen. My role as communication agent is quite satisfactory, both for myself and for the two parties in the project. Although both sides have agreed enthusiastically to their tasks, there is enough irritation so now and than, when the parties do not fully understood each other or a delay in the delivery times occurs. However, we see already some improvement in the efficiency of our frequent telephone conferences at the end of our Korean day. From the Eindhoven side the largest problem at the moment is to get enough input from the Korean Plant, because the people here are not used to have such a large involvement in the beginning of a project. This time however, their input is extraordinary important, because the Eindhoven designers need to become familiar with the Gumi process and way-of-working. The new tube needs several improvements / changes in the manufacturing line with a long preparation time. We also found out that some important knowledge already disappeared from Gumi during the last reorganization. Happily, a lost expert could be contacted outside the company to give some worthwhile advice. The project needs some success to convince the many skeptics, but we have still to work a lot to come that far. Beginning next month, the Eindhoven team will visit Gumi again to make the next leap towards a satisfactory design and than we will see whether the current way-of-working has a chance of success. My expectation is that it will….

Naar Nederland

Zoals gezegd kon ik onverwacht een paar dagen naar Nederland om met een presentatie een plaats te verdienen in de Excellence Olympics competition van ons bedrijf in Bangkok. Bovendien kon ik in Eindhoven met m n oud collega s van gedachten wisselen over het nieuwe project en tegelijkertijd een indruk krijgen over de sfeer in Eindhoven, kort na de drastische reorganisatie. Dat laatste is me erg meegevallen: verreweg de meeste collega s zijn weer enorm in de weer met projecten en verbeteractiviteiten. Ze zijn echter ook zo realistisch te zien dat nieuwe displays in de toekomst voornamelijk niet-CRT zijn en dat een grote Ontwikkelorganisatie voor beeldbuizen op den duur niet langer op zijn plaats is. Trees had zelf rechtstreeks een retourtje Amsterdam gekocht via de KLM Internet site. Dat kostte deze keer 800.000 won (ongeveer 570 euro), een prijs die ik ook later in Amsterdam in de aanbiedingen zag. Op de zondag en in de avonduren zijn we onze familie en vrienden gaan opzoeken, een groot onverwacht genoegen, waar we allemaal van hebben genoten. We konden de verjaardag van Roos meevieren en haar nieuwe appartement bekijken in statu nascendi. Bij Pa konden wij ook weer eens ouderwets zuurkool smullen! En terwijl ik overdag druk aan het bijpraten was, ging Trees inkopen doen en bij vrienden op de koffie. Geholpen door de jetlag natuurlijk, vielen we iedere avond als een blok in slaap! Deze keer verbaasde ik me over het beschaafde Nederlandse verkeer. Ik moest mezelf meerdere keren beheersen de file niet rechts te passeren of met grotere snelheid door oranje/rood te rijden. Ook miste ik de waarschuwingsborden die in Korea ruim van tevoren de snelheidscamera s aankondigen! Kennelijk gaat het mij gemakkelijk af (slechte) gewoontes aan te leren als ik daar sneller mee voorruit denk te komen! Mijn presentatie tenslotte bracht ons team inderdaad in de finale, maar ik moet nog een paar flinke verbeteringen toevoegen om in Bangkok ver te komen. Een gevolg was wel dat we een extra koffer moesten lenen om de speciale sweaters en designklokjes te vervoeren als cadeautjes voor de andere teamleden in Gumi. Daar kwamen dan ook de Sinterklaascadeautjes bij die we van verschillende kanten kregen! Op Schiphol vulden we onze voorraden verder aan en tenslotte kwamen we bepakt en bezakt in Korea aan om na een dagje rust weer volop aan het werk te gaan. Daarvoor ben ik tenslotte hier....

Koreaanse politiek

Kun je je voorstellen, dat Koreaanse jongeren niet erg in politiek zijn geinteresseerd? Ik las een enquête onder studenten van 20 jaar, waarin Korea, Japan en China met elkaar vergeleken werden. In China is bijna 50% geïnteresseerd, in Japan 10% en in Korea 5%. Ik denk een wereldrecord en in grote tegenstelling met de Koreaanse studenten in 1990, toen er meer over politiek werd gesproken dan gestudeerd (volgens collega s die het weten kunnen). Het zal ook wel weer cyclisch zijn, maar zeker een gevolg van de onophoudelijke neiging van machthebbers hier om geld bijeen te graaien. Ongehoord onconfuciaans, maar toch proberen deze lieden de vroegere gewoontes in stand te houden, gewoontes die ze aan de macht kunnen houden. De grote kranten zijn ook in handen van de conservatieven, schijnt het. Daarin lees je in artikelen dat het land naar de afgrond gaat vanwege de zwakke leiding van de nieuwe president. Maar ook wordt nu de huidige oppositieleider dringend te verstaan gegeven zijn hongerstaking(!) op te geven, waarbij hij ook alle parlementaire activiteiten (1300 wetsvoorstellen staan nog te wachten) heeft opgeschort. De kranten denken te weten dat het publiek de ondemocratische actie van de oppositieleider niet erg waardeert (ik denk dat het publiek voornamelijk niet is geïnteresseerd) en dat vooral buitenlandse investeerders zich nogmaals gaan bedenken of Korea wel zo n goed investeringsklimaat heeft. Ik schreef vorige maand al dat een en ander onvoorstelbaar lijkt, maar het kan blijkbaar nog veel erger!

Gemeentelijke samenwerking Eindhoven – Gumi

Op 17-18 november bezocht een gemeentelijke delegatie uit Gumi onder leiding van burgemeester Kwan-yong Kim de stad Eindhoven (o.a. onze LG.Philips Displays vestiging, waar hij een ontmoeting met Wim had).Aardig te weten is dat Eindhoven al zusterstad was van Nanjing en Gumi van Changsha. Het netwerk van zustersteden is dus sterk verbonden met dat van ons bedrijf: ook in beide Chinese steden zijn grote fabrieken van ons bedrijf gevestigd. Wij zijn ook de enige Eindhovenaren die in Gumi wonen, maar dat is een ieder die bij dit proces is betrokken kennelijk nog ontgaan. De foto laat een cadeau van de burgemeester zien in handen van collega s uit Eindhoven en Gumi.

Groeten uit Gumi,
1 december 2003

Jos en Trees Henrichs
  © 2007 - 2024 zofona.com - Privacy Policy & Disclaimer