Zofona > Zofona Seoul > Stories: English and Dutch > Eigen verhalen > 22 september 2002

22 september 2002


Hallo allemaal,

Zondag 22 september, 2002

Twee verjaardagen in 1 week, afgelopen maandag was Christien jarig en donderdag werd Yde 1 jaar. Zelfgebakken taart met kaarsjes, cadeautjes en slingers aan het plafond.

Christien en ik zijn op haar verjaardag ’s avonds uit eten geweest. Yde bleef thuis bij de oppas zodat het voor ons echt een uitje was. Een Koreaans restaurant, hoe kan het ook anders. Een beschrijving; In het midden van de tafel zit een groot gat waarin een pot met gloeiende kooltjes wordt gezet. Hierop zet de serveerster een soort dekseltje met gaatjes en dan gaat het vlees erop. Aan de onderkant van dit dekseltje zit een gootje wat sap opvangt en waar je eventueel wat groente in kunt garen. Het vlees is mals en in lange repen gesneden. Om dit met stokjes te kunnen pakken knipt de serveerster met een gewone schaar het vlees in kleine stukjes als het gaar is, erg grappig om te zien. Verder worden minstens 15 schaaltjes met eten op tafel gezet. Kim Chi (gefermenteerde witte kool met peper en knoflook), vis, krab, en 12 schaaltjes met dingen die ik ben vergeten of helemaal niet ken. Alles is lekker pittig, vers en smaakt uitstekend.

Op dezelfde maandag werd onze nieuwe computer afgeleverd. Na bijna 5 jaar trouwe dienst moet onze Dell het veld ruimen voor, tja, Koreaanse technologie. Een kitserige goudkleurige kast volgens Koreaanse smaak maar supersnel. Details zal ik jullie besparen maar deze week heb ik kwijlend achter de computer gezeten.

Donderdag was het dus de beurt aan Yde. Onze kleine man is nu 1 jaar. Wat gaat dat snel, iedereen die kinderen heeft zei dat al maar nu ontdekken we zelf hoe vlug alles gaat. Op woensdag heeft Christien een chocolade taart gebakken en die hebben we met 1 kaarsje aangesneden op donderdagmiddag. Ook kwam een Chileens vriendinnetje van Yde op bezoek, hij gaat regelmatig bij die familie met 6 kinderen “spelen” en nu kwam ze een mooie ingelijste tekening brengen. Zijn eerste kadootje van een meisje, wauw! Verder hebben we verjaardagsliedjes gezongen en hem lekker verwend met gebak en limonade. Hij vond de slagroom erg lekker. Wij hebben hem allerlei kadootjes gegeven die gelukkig op de dag van zijn verjaardag arriveerden. Onze aanvullende zending vanuit Nederland werd op zijn verjaardag thuis bezorgd, we hadden dit gevraagd aan de lokale verhuizer en gelukkig lukte alles zonder problemen.

Verder was het dit weekend Chusok, zeer belangrijke Koreaanse feestdagen en het lijkt een beetje op het Amerikaanse thanksgiving. Iedereen gaat naar zijn of haar ouders en dat is vaak ook buiten de stad. Gevolg, volledige opstopping op alle doorgaande wegen op donderdag en vrijdag en weer op zondag nu iedereen terugkomt. Verder zijn de meeste winkels gesloten en horen we af en toe vuurwerk en gegong uit Koreaanse tempels bij ons in de buurt. Alhoewel, dat horen we eigenlijk wel vaker, zo’n mooie lage toon die lang galmt. Geen idee wanneer ze dat doen, de regelmaat hebben we nog niet ontdekt.

Jitze, Christien en Yde
  © 2007 - 2024 zofona.com - Privacy Policy & Disclaimer