Zofona > Zofona Seoul > Stories: English and Dutch > Eigen verhalen > 24 augustus 2003

24 augustus 2003


Regen, Soju en de politie...
Het is 24 augustus en het regent eindelijk zoals het hoort. Deze zomer was tot nu toe behoorlijk droog. Dat klamme van vorig jaar hadden we nog niet echt meegemaakt. Zelfs juli, statistisch gezien een natte maand, bleek gewoon lekker warm te zijn. Nu plenst het en dat maakt het tussen de buien door erg broeierig. Gisteravond was dat een reden om eens een experiment te houden. Ik wilde in de tuin zitten tijdens een warm tropisch buitje. Dus ben ik met een koel biertje lekker op de tuinstoel gaan zitten in de regen. Dat was geen succes, het was niet koud of zo maar juist toen ik buiten zat miezerde het. Waar bleef die plensbui nou die het leuk had moeten maken, Fred Astaire, singing in the rain, maar dan in onze eigen tuin leek meer op singing in “motregen”. Als het wat harder regende zou het leuk geweest zijn. Na dit flauw experiment zijn we onze goedkope dvd gaan bekijken, helaas stopte die er na 45 minuten mee. De eerste dvd die niet goed werkte, maar van die kopietjes uit China kun je natuurlijk ook geen topkwaliteit verwachten. Vandaag ben ik op zoek gegaan naar die vrolijke koopman die me dat ding had verkocht, helaas had die, waarschijnlijk vanwege de regen, er ook geen zin in. Volgende week nog maar eens zien of er ook garantie zit op illegale kopietjes.

Soju is een soort Koreaanse kruising tussen wijn en brandewijn. Niet erg sterk maar met genoeg alcohol voor de liefhebber. Zelf vind ik het niet lekker maar hier is het behoorlijk populair en goedkoop. Het is ook een must voor ecologisch omgaan met je afval. Hoe dat werkt? Heel eenvoudig, wij hadden een discussie met “onze” vuilnisman. Hij begon een verhaal in het Koreaans wat blijkbaar ging over het scheiden van afval. Blikjes in een aparte zak, GFT in een aparte zak etc. etc. Leuk, zeker als je in de supermarkt allerlei zakken ziet liggen met uiteraard alleen Koreaans opschrift. Welke zak is waarvoor, en los daarvan, we doen het schijnbaar toch nooit helemaal goed. Enig navraagwerk en het probleem was opgelost. Uiteraard doen we het nooit goed zolang we de vuilnisman niet af en toe zo’n goedkoop flesje soju geven. Dat doet echt wonderen! We kunnen nu weer alles in om het even wat voor zak pleuren, hij neemt het vrolijk fluitend mee. Soju is de oplossing voor ecologisch omgaan met afval.

Politie, waar komen ze vandaan? Dat is iets wat we nog steeds niet weten. Er moeten wel erg veel politiescholen zijn en het is vast een goedbetaalde populaire baan. Het is verbazingwekkend hoeveel politie hier altijd op de been is. In de wijk waar wij wonen lopen altijd wel ergens wat agenten met z’n tweetjes rond. Als het regent met een paraplu of regenjas maar ze blijven rondlopen. In de directe omgeving heb ik al meer dan 5 kleine politiebureautjes geteld. Het is hier erg veilig, bijna geen criminaliteit. Of dit nu komt vanwege de hoeveelheid agenten op straat of vanwege de normen en waarden van de gemiddelde Koreaan, dat weten we niet. Wat ook opvallend is, als ze in hun politie auto rondrijden hebben ze altijd de zwaailichten aanstaan. Gelukkig geen geluid erbij maar wel altijd dat geknipper. In het begin is het even wennen, als ze achter je rijden heb je de neiging om opzij te gaan zoals je dat in Europa zou doen. Schijnbaar is dat niet de bedoeling want niemand doet dat. Ze vinden knipperende lichtjes hier altijd leuk, met de kerst, op je mobiele telefoon, als lichtreclame of op een politie auto. Licht is er om te laten schijnen, het liefst knipperend. Dus mocht je nog een keer in Korea komen dan weet je het alvast.
  © 2007 - 2024 zofona.com - Privacy Policy & Disclaimer