Zofona > Zofona Seoul > Stories: English and Dutch > Eigen verhalen > 5 oktober 2003

5 oktober 2003


Bezoek, Jeju en Kokool, met slakkensausje!
Zondag, 5 oktober 2003.

Even een korte samenvatting van wat we tussen 24 augustus en 5 oktober hebben gedaan. Ten eerste veel in de tuin gezeten omdat het lekker warm was, dit is ook direct weer een goed excuus waarom we niets hebben geschreven. Verder waren Anja en Renaud hier in september, hebben we de verjaardagen van Christien en Yde gevierd en zijn we naar het eiland Jeju geweest.

Ten eerste de bezoekers, Anja had twee weken vakantie en is gezellig bij ons op bezoek geweest. Ze heeft een verhaal geschreven wat al op de site staat. Komisch om te lezen hoe een echte Drent Zuid-Korea ervaart. Renaud moest hier zijn voor zaken maar kon toch enkele dagen langer blijven en was hier net zoals Anja tijdens de verjaardag van Christien. Renaud heeft trouwens beloofd om ook nog een reisverslag te schrijven, ook al was hij hier maar even voordat hij naar Riga vertrok. Het is nu eenmaal de regel dat elke bezoeker iets schrijft. Nu zitten we zo ver weg en kwamen ze toch nog een gebakje halen, dat mag natuurlijk altijd! Anja was ook bij Yde’s verjaardag, een heksenketel met veel kinderen die slagroomsoesjes kwamen eten en samen met hem de boel hier behoorlijk op stelten wisten te zetten. Het gaat erg goed met Yde, hij is al een echte kerel die niets liever doet dan buiten in zijn zandbak spelen met zijn graafmachines. Wel een drama als het regent en hij dus binnen moet blijven. Hij wil steeds zijn “boots” aan en naar buiten om samen met onze poes Oet III in de bomen te klimmen. Dat engels is iets wat hij van Lily, onze Fillipijnse werkster, leert. We hebben er al een eeuwigheid over gedaan om het makkelijke bird weer in “kokool” te veranderen. Nu schreeuwt ie voor de zekerheid beide achter elkaar als hij een vogeltje ziet.

Verder zijn we vorige week zijn we naar het eiland Jeju gevlogen, samen met ongeveer 60 andere Nederlanders. De nederlandse zakenvereniging had dit uitstapje georganiseerd, en het was ontzettend lekker om even uit de drukke stad weg te kunnen. Zaterdag zijn we in alle vroegte naar het vliegveld gereden om rond acht uur al met het fffliektuik (volgens Yde) richting Jeju te vertrekken. Een klein uurtje vliegen en je bent al op dit vulkanisch eiland wat ten zuiden van het vasteland ligt. Wel even wat anders, palmbomen en mandarijnenkwekerijen (leuk woord voor scrabble) en vooral frisse lucht. We zaten in het Hyatt met schitterend uitzicht op de oceaan. Veel tijd om van het uitzicht te genieten hadden we niet want de heren van de zakenvereniging hadden een uitgebreid programma samengesteld. Eerst richting een berg aan de oostkant van het eiland en daarna een boottocht. Ik (Jitze) heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om een lokale lekkernij, zeeslak rauw uit het huisje, naar binnen te werken. Weer eens wat anders dan een frikandel, maar als je er genoeg rooie pepersaus opdoet zie je de slak toch niet meer spartelen maar voel je het alleen maar. Tip: hard bijten want die krengen zijn best wel taai, krijgen ze natuurlijk van het vele rondslakken op de zeebodem, yech!

De volgende dag hebben we een replica bezocht van de Sperwer. Dat is het schip waarmee Hendrik Hamel van Indonesië richting Japan voer en 350 jaar geleden strandde in een storm voor de kust van Jeju. Hierna heeft hij jarenlang gedwongen onder de Koreanen moeten leven totdat hij wist te ontsnappen richting Japan. Hij was de scheepsjournalist en alle belevenissen stonden in het scheepsjournaal. Toen hij uiteindelijk weer in Holland was werd het verhaal gepubliceerd. Dit was de eerste westerse publicatie over het voorheen compleet onbekende “heremieten koninkrijk” Korea. Iedere Koreaan leert dit al op de lagere school en hij was dus eigenlijk gewoon qua public relations de voorloper van Guus Hiddink. Dit jaar wordt hier door de Nederlandse Ambassade trouwens ook veel aandacht aan besteed. Tot slot zijn we nog naar het museum geweest waar, hoe kan het ook anders, een expositie over Hamel loopt. Het origineel scheepsjournaal, veel documenten en voorwerpen waren tentoongesteld.

Terug in Seoul natuurlijk weer zoals gewoonlijk in de file gestaan richting huis maar met toch een soort vakantiegevoel. Over vakantie gesproken, Christien en Yde vertrekken volgende week zaterdag richting Nederland. Na ruim een jaar is het nodig tijd om weer eens terug te gaan. Het is ook de kans om weer kleding in onze maten te kopen want dat is hier een probleem. Zelf kom ik een maand later omdat ik eerst twee weken voor het werk naar Bangkok moet en daarna nog allerlei werkzaamheden hier moet afronden. Maar sinterklaas zullen we deze keer in Nederland vieren, Yde gaat mooi leren wat een echte Hollandse sinterklaasfeest betekend en kunnen wij weer op huizenjacht.

Jitze, Christien en Yde
  © 2007 - 2024 zofona.com - Privacy Policy & Disclaimer